Кабинетът Денков проведе редовното си заседание днес,  Ето какви решения прие

...
Кабинетът Денков проведе редовното си заседание днес, 
Ето какви решения прие
Коментари Харесай

МС реши: Студентските общежития ще се ремонтират с до 200 млн. лв.

Кабинетът " Денков " организира постоянното си съвещание през днешния ден, 

Ето какви решения одобри Министерският съвет: 

Министерство на земеделието и храните отпада от кръга административни органи, които разпореждат свои действия по систематична интеграция на „ Информационно обслужване ” АД

Министерският съвет одобри Решение за изменение на РМС № 727 от 2019 година за установяване на административните органи, които при осъществяването на своите функционалности, свързани с действия по систематична интеграция, разпореждат осъществяването на тези действия на систематичния интегратор - „ Информационно обслужване “ АД.

С решението на държавното управление Министерството на земеделието и храните отпада от кръга на административните органи, които при осъществяване на своите функционалности, свързани с действия по систематична интеграция, разпореждат осъществяването на тези действия на „ Информационно обслужване ” АД.

Намесата на външен за системата на Министерство на земеделието и храните интегратор съществено би затруднило подпомагането на земеделските стопани в подтекста па осъществяването на Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз, надлежно събирането на статистически данни и отчитането на дейностите към Евростат.

Студентските общежития ще се ремонтират с до 200 млн. лева

Общежитията на студентите ще се ремонтират с до 200 млн. лева по програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, реши държавното управление. Допълнителните 100 млн. лева над в началото заложеното финансиране ще се употребяват за рационализация на ръководените от държавните висши учебни заведения общежития. Освен, че усили средствата по програмата Министерският съвет удължи и нейното деяние с една година - до края на 2027г.

Със същия период се удължават и още две стратегии за разширение и възстановяване на сградния фонд и материалната база в системата на образованието. Това са програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения и за създаване и главен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските учебни заведения. Всяка от тях е с бюджет от по 240 млн. лева

И трите стратегии са в развой на осъществяване, като подаването на планови оферти към този момент е завършило. В момента се преглеждат всички документи за осъществяване на класиране в сходство с критериите, избрани в стратегиите и разпределение на избрания запас.

Правителството утвърди годишните планове на сметката за средствата от Европейски Съюз на Държавен фонд „ Земеделие ” за 2024 година

Министерският съвет утвърди годишните планове на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „ Земеделие ” за 2024 година Планирани са общо 3 209,29 млн. лв. за финансиране на директните заплащания на повърхност, пазарните ограничения, Програмата за развиване на селските региони, Програмата за морско дело и риболовство и Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони на Република България за интервала 2023 - 2027 година От тях 2 752,99 млн. лв. са за сметка на Европейския съюз и 456,3 млн. лв. са от националния бюджет.

Предвидени са 997,01 млн. лева за развиване на селските региони. Основно заплащанията ще са ориентирани по размер 4 „ Инвестиции в материални активи “, мярка 6 „ Развитие на стопанството и стопанската активност “, мярка 7 „ Основни услуги и възобновяване на селата в селските региони “ и мярка 19 ЛИДЕР.

По линия на директните заплащания, съфинансирани от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, са заложени 409,38 млн. лева по ПРСР 2014 - 2020 година и по новия Стратегически проект 2023 - 2027 година Обхванати са направленията агроекология, биологично земеделие, подкрепяне в необлагодетелствани региони и други.

За пазарни ограничения в секторите на пчеларството и лозаро-винарството, както и за „ Училищен плод “, „ Училищно мляко “ и други схеми са планувани 137,63 млн. лева

За директни заплащания от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, включително по схемата за единно заплащане на повърхност, както и за обвързани с производството заплащания за животни, плодове, зеленчуци и други са избрани 1 620,28 млн. лева

По Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 година са разчетени 44,99 млн. лева. 

Одобрена е информация за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за 2023 година

Правителството утвърди информацията за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия (КФП) за 2023 година, направена в осъществяване на член 135, алинея 1 на Закона за обществените финанси.

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо на бранш „ Държавно ръководство “ за 2023 година да бъде недостиг в размер на към 2,2% от прогнозния Брутният вътрешен продукт, оценен по методологията на Европейската система от национални и районни сметки (ЕСС 2010). Предварителните оценки сочат, че е реализирано усъвършенстване по отношение на заложеното целево равнище на знака за 2023 година в претекстовете към Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година (дефицит в размер на 3% от прогнозния БВП).

Постигнатият по-добър недостиг по държавния бюджет за 2023 година даде опция държавното управление да утвърди 1,2 милиарда лева по сметка на Министерството на районното развиване и благоустройството, при съблюдаване на одобреното от Народното събрание салдо за 2023 година, за разплащане планове на общините. Това дава убеденост и предвидимост, че страната застава зад поетите задължения за вложения във всички общини в България през 2024 година, като вложенията в инфраструктура и възстановяване на средата за бизнес и живот на локално равнище се чака да допринесат за ускорение на икономическия напредък в средносрочен проект. След обезпечаването на посочените средства за финансиране на Инвестиционната стратегия за общински планове, дефицитът на касова основа по консолидираната фискална стратегия (КФП) е 2,9% от прогнозния Брутният вътрешен продукт.

Основни параметри по консолидираната фискална стратегия към края на 2023 година

На база на данните от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет приходите, помощите и даренията по КФП за 2023 година са в размер на 67 057,9 млн. лева и нарастват номинално с 2 269,1 млн. лева по отношение на регистрираните за 2022 година, за което главен принос имат данъчните доходи. Следва да се означи, че приходите по КФП са по-ниски от плануваните с плановете към ЗДБРБ за 2023 година, главно заради забавянето на втория транш за България по Плана за възобновяване и резистентност, който се чака да постъпи през 2024 година В частта на данъчните доходи превишение на годишните планове се регистрира при множеството налози и осигурителни вноски, като се изключи приходите от Данък добавена стойност от импорт, мита и корпоративни налози. Приходите от Данък добавена стойност от импорт и мита бяха отрицателно наранени от настоящата обстановка на цените на суровия нефт, импортиран за преправка, курсът на щатския $, както и намалелите количества на импортираните артикули, пораждащи Данък добавена стойност, в това число на суровия нефт. Подобрението от предходните месеци при Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната и вътреобщностни придобивания продължи и през декември, с което изоставането при този налог беше обезщетено.

Данъчните приходи (вкл. приходите от осигурителни вноски) са в размер на 52 324,2 млн. лева Постъпленията от налози и осигурителни вноски нарастват с 5 541,2 млн. лева (11,8%) по отношение на регистрираните за миналата година, като образуват 78,0% от общите приходи по КФП. Приходите в частта на директните налози възлизат на 11 206,2 млн. лева, като нарастват с 12,9% по отношение на 2022 година Постъпленията от косвени налози (в най-голямата си част ДДС) са в размер на 22 755,8 млн. лева и нарастват с 5,6% по отношение на миналата година. Приходите от други налози (включват други налози по ЗКПО, имуществени и други данъци) са в размер на 2 734,7 млн. лева (в т. ч. 949,2 млн. лева целеви вноски във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " ), като нарастват със 73,1% по отношение на 2022 година Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са в размер на 15 627,4 млн. лева и по отношение на миналата година нарастват с 13,8%.

Неданъчните доходи са в размер на 10 903,6 млн. лева, което съставлява 97,8% от годишните планове и се образуват главно от доходи от държавни, общински и правосъдни такси, доходи и приходи от благосъстоятелност, доходи от концесии, доходи от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове и други.

Приходите от помощи и дарения са в размер на 3 830,1 млн. лева, като се регистрира спад с 2 175,3 млн. лева по отношение на 2022 година При съпоставката с миналата година в частта на постъпленията от помощи и дарения, следва да се има поради постъпилият през месец декември 2022 година първи транш по Плана за възобновяване и резистентност, в размер на 2 677,4 млн. лв..

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за 2023 година възлизат на 72 677,3 млн. лева, което е 98,1% от годишните планове. В номинално изражение разноските нарастват по отношение на 2022 година с 6 565,0 млн. лева (9,9%). В обособените разходни индикатори най-значително повишаване има при финансовите разноски, обществените разноски, както и в частта на разноските за личен състав.

Нелихвените разноски са в размер на 69 996,7 млн. лева, което съставлява 98,8% от годишния план. Текущите нелихвени разноски са в размер на 60 729,8 млн. лева Капиталовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 9 202,7 млн. лева Предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 64,2 млн. лева Лихвените заплащания са в размер на 830,8 млн. лева (100,8% по отношение на плануваните за 2023 година).

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31.12.2023 година от централния бюджет, възлиза на 1 849,9 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Салдото по КФП към края на декември 2023 година е недостиг в размер на 2,9% от прогнозния Брутният вътрешен продукт и се образува от недостиг в размер на 2,8% от прогнозния Брутният вътрешен продукт по националния бюджет и недостиг в размер на 0,1% от прогнозния Брутният вътрешен продукт по европейските средства. Салдото по КФП подхожда на условието на фискалното предписание по смисъла на член 27, алинея 4 от Закона за обществените финанси. Предварителните данни сочат, че е реализирано усъвършенстване по отношение на заложеното целево равнище на индикативното салдо по КФП в предстоящото осъществяване за 2023 година към Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза 2024-2026 година в размер на 3% от Брутният вътрешен продукт.

Размерът на фискалния запас към 31.12.2023 година е 13,4 милиарда лева, в това число 10,9 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 2,5 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на туризма

Министерският съвет одобри Решение на за одобрение на помощ на претендентите по Програмата за филантропично подкрепяне на разселени лица от Украйна е предоставена краткотрайна протекция в Република България, призната с РМС № 317 от 2022 година, променена и допълнена с РМС № 535, 665, 856, 909, 963 и 1038 от 2022 година и РМС № 141, 212, 323, 400, 454, 660 и 939 от 2023 година и план на Постановление на Министерския съвет за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на туризма за 2024 година

Плащанията са верифицирани за интервала от 01.06.2022 година до 31.10.2023 година за 311 утвърдени заявки на заинтригуваните лица.

С приемането на сегашния план на акт заплащанията към утвърдените за финансиране претенденти са в общ размер на 6 154 260,55 лева с Данък добавена стойност според приложения Списък № 21, неразделна част от плана на Решение.

След осъществяване на спомагателни инспекции по предоставените от ДАБ и от Групово дело „ Гранична полиция “ настоящи данни са открити лица с краткотрайна протекция, които са напускали рамките на страната през времето на прилагане на Програмата, осъществени са и корекции във връзка със забавени от обектите регистрации в ЕСТИ и следващи регистрации в други обекти и подадените заявления от законните представители на лицата, извършващи активност в обектите посредством Системата за несъмнено електронно връчване.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на археологическа недвижима културна полезност и поземлени парцели, съставляващи неин териториален обсег - обществена държавна благосъстоятелност, за период от 10 години. Археологическата недвижима културна полезност „ Средновековна цитадела „ Маркели “ се намира в област Бургас, община Карнобат, землище на гр. Карнобат, м. „ Дългата мера “ и е ситуирана върху два поземлени парцела с площи 82 514 кв. м. и 363 994 кв. м. и е със статут на археологически монумент на културата /ДВ, бр. 35/1965 г./. Дейностите, свързани с запазване на парцелите и на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще се правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Исторически музей - Карнобат.

Министерският съвет даде безплатно на Сухопътните войски и Военноморските сили ръководството на четири парцела - обществена държавна благосъстоятелност, ситуирани на територията на с. Калояновец, община Стара Загора, област Стара Загора и с. Новаково, община Аксаково, област Варна. Имотите са с отпаднала нужда за Министерството на превоза и известията. Това ще подкрепи въоръжените сили при действия, свързани с поддържане на качества, ранно предизвестие и обезвреждане на евентуални опасности и закани за националната сигурност.

По решение на държавното управление община Казанлък получава собствеността върху държавни парцели - частна държавна благосъстоятелност за реализирането на обект: „ Реконструкция на общински път SZR2070 и създаване на велосипедна алея от гр. Казанлък до язовир Копринка “. Проектното трасе на обекта стартира на 20 м след разклонението с първокачествен път I-6 и продължава на запад в прав сектор до Т-образно кръстовище с общински път SZR1066. Терените се намират в с. Копринка, община Казанлък, и досега са били в ръководство на регионалния шеф на Стара Загора.

С решение на кабинета Община Хасково получава собствеността върху аграрен парцел - частна държавна благосъстоятелност, в гр. Хасково. Теренът с повърхност 90 996 кв. м се намира в околност „ Кара Ямач “ и ще бъде употребен за разширение на Централния гробищен парк в града. Имотът до момента е ръководен от регионалния шеф на Хасково, само че е с отпаднала нужда за Областната администрация. Областният шеф на Хасково ще би трябвало да създаде механизъм за надзор, посредством който да реализира периодически инспекции за осъществяване на изискванията, при които се трансферира парцелът. През терена минават водопроводи и от „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД, гр. Хасково има искане оборудванията да бъдат изместени или всички сервитутни линии да бъдат проектирани като алеи.

Министерският съвет разгласи парцел - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност и го трансферира в благосъстоятелност на Община Сливен. Той се намира на ул. „ Цар Симеон “ № 61 в гр. Сливен и съставлява терен с повърхност 34921 кв. м по акт за държавна благосъстоятелност дружно с издигнати в него здания. Имотът ще бъде употребен от Основно учебно заведение „ Братя Миладинови “ - гр. Сливен за просветителни действия. Така учениците от учебното заведение ще могат да преминат от двусменен в едносменен режим на образование.

Правителството даде единодушие за разкриване на консулство на Република Молдова в Русе

Министерският съвет на Република България одобри Решение за разкриване на консулство на Република Молдова в Република България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, със седалище в град Русе и консулски окръг, обхващащ територията на област Русе, както и за предоставяне на единодушие Ставрин Михайлов Гиноолу- български жител, за осъществяване функционалностите на почетно консулско длъжностно лице на Република Молдова в Република България, със седалище в град Русе, и консулски окръг, обхващащ територията на област Русе.

Г-н Ставрин Гиноолу в качеството си на почетно консулско длъжностно лице се чака да работи интензивно за поддържане и задълбочаване на отличните двустранни връзки сред Република България и Република Молдова.

Откриването на новото консулство на Република Молдова в Република България изцяло кореспондира на геополитическата линия на засилено съдействие и партньорство на Европейски Съюз и държавите-членки на Европейски Съюз с Република Молдова, препотвърдено с решението на Европейския съвет от 14 декември 2023 година за пускане на договаряния за присъединение на страната към Европейския съюз.

Настоящото решение ще способства за разширение обсега на опциите за интензивно взаимоотношение сред двете страни в икономическата, културно- просветителната, туристическата и други области от съвместен интерес.

Министерският съвет утвърди Меморандум за съдействие със Сдружение „ Асоциация Прозрачност без граници “

Правителството утвърди Меморандум за съдействие сред Министерския съвет на Република България и Сдружение „ Асоциация Прозрачност без граници “. Документът е направен в израз на желанието на страните за полагане на общи старания в предварителната защита и противодействието на корупцията и развиване на положителното ръководство и предлага рамките, в които това да бъде осъществявано.

На базата на плануваното в Меморандума страните ще имат опция да трансферират ноу-хау във въвеждането на на практика принадлежности за положително ръководство, в това число и тези създадени в границите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Такива могат да бъдат интернационално приети стандарти в региона на положителното ръководство, създадените в границите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз насоки, системи за оценка на качеството на ръководството, механизми за бистрота при работата с публични запаси.

В обсега на съдействието се допуска и подпомагане на държавното управление в създаването и въвеждането на ограничения от юридически и стопански темперамент, които да предизвикват и подкрепят субектите в обществения и частния бранш при въвеждането на ограничения по целта „ Политика за присъединяване на страната в обществените предприятия “ през призмата на условията за положително ръководство и интегритет.

Процесът на взаимоотношение в допълнение ще спомогне за предприемането на на практика стъпки и своевременната информация за европейските и световни процеси.

Одобрен е отчетът с резултатите от постоянното съвещание на Съвета ЕКОФИН

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 16 януари 2024 година в Брюксел.

По време на срещата Белгийското председателство показа своите цели в региона на икономическите и финансовите въпроси.

В рамките на Европейския учебен срок Съветът утвърди изводи по отношение на Доклада за механизма за ранно предизвестие за 2024 година, Годишния преглед за резистентен напредък за 2024 година, както и рекомендацията за актуалната година за икономическата политика на Еврозоната.

Участниците в съвещанието направиха равносметка на икономическото и финансовото влияние на експанзията на Русия против Украйна.

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, извършено на 23 януари

Министерският съвет утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 23 януари 2024 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

Съветът обмени отзиви по обвързваните с търговията въпроси на селското стопанство. Делегациите на страните членки акцентираха, че макар сериозните провокации, пред които е изправен земеделският бранш на Европейски Съюз през последните години, Съюзът продължава да е международен водач във връзка с конкурентоспособността, сигурността на храните и приноса си към интернационалната продоволствена сигурност, значително с помощта на Общата селскостопанска политика. Дискусията се концентрира и върху търговията на Европейски Съюз с главните му търговски сътрудници, в това число Украйна, Обединеното кралство и Съединени американски щати. В тази връзка страните членки потвърдиха поддръжката си за Украйна и уговорката си да допринесат за световната продоволствена сигурност, като в същото време регистрират въздействието върху пазарите на Европейски Съюз и нуждата да се предвижда в дълготраен проект.

Съветът дискутира тематиката, обвързвана със Стратегическия разговор по отношение на бъдещето на селското стопанство в Европа — самодейност, която започва на 25 януари 2024 година, за деполяризиране на дебатите по отношение на зеления преход и гарантиране, че той ще се реализира по обективен, образован и приобщаващ метод.

Министрите подчертаха какъв брой е значимо да се подсигурява, че земеделските стопани в Европейски Съюз могат да продължат да обезпечават продоволствената сигурност по резистентен метод, при в същото време обезпечаване на обективен приход и съответно финансиране на европейското селско стопанство, непоклатимост и предвидимост за бранша, както и поощряване на процеса по възобновяване на поколенията.

В региона на горското стопанство, Съветът разиска предлагането за Регламент на Европейския парламент и на Съвета по отношение на рамка за мониторинг за устойчиви европейски гори. Министрите приветстваха задачата на законодателното предложение за обезпечаване на надеждни и хармонизирани данни за европейските гори, с оглед възстановяване на тяхната резистентност в подтекста на промените на климата и загубата на биологично многообразие. Същевременно болшинството делегации подчертаваха, че сходна рамка не би трябвало да води до повтаряне на старания, и че следва да бъде стопански ефикасна.

„ Амийра-ДД “ ЕООД ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Алямски рид-Леваково “

„ Амийра-ДД “ ЕООД, с. Долно Дряново, ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Алямски рид-Леваково “, ситуирана в землището на едноименното село, обл. Благоевград. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за 2 години. За този период титулярят ще вложи най-малко 30 хиляди лева в проучвателните действия.

Одобрен е план на Споразумение сред Министерство на околната среда и водите и Европейската капиталова банка

Министерският съвет одобри решение за одобрение на Споразумение за услуги за консултантска поддръжка на планове сред Министерство на околната среда и водите и Европейската капиталова банка. Европейската капиталова банка ще обезпечи експертна поддръжка за дейно ръководство и осъществяване на статегическите вложения в цели „ Води “, „ Отпадъци “ и „ Биологично многообразие: на Програма „ Околна среда “ 2021-2027 година Споразумението сред Министерство на околната среда и водите и Европейската капиталова банка е в обсега на Меморандума за съгласие по отношение на поддръжка за планове на Европейски Съюз сред държавното управление на Република България и Европейска инвестиционна банка, подписан на 7 юли 2022 година Срокът на осъществяване на съглашението е до 1 март 2027 година

Споразумението се финансира със средства от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) - национално съфинансиране, предоставени посредством Приоритет 6 „ Техническа помощ “ на Програма „ Околна среда “ 2021-2027 година

Одобрена е позицията на България по дело на Съда на Европейския съюз

Правителството утвърди позицията на Република България по дело С-657/23 на Съда на Европейския съюз, формирано по преюдициално питане на NEJVYSSI SPRAVNI SOUD (Върховен административен съд, Чехия). Преюдициалното питане е по отношение на тъжба на ищеца с букви М.К. против решение на MESTSKy SOUD V PRAZE (Градски съд Прага) от 24 юни 2021 година, № 14 А 75/2020-55.

С решението държавното управление дава и единодушие за встъпване в производството. Конституирането на Република България като страна по това дело ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съдът на Европейския съюз предвид на идентичното и тъкмо използване на правото на Европейския съюз.

Изменя се Наредбата за реализиране правото на достъп до здравна помощ

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за реализиране правото на достъп до здравна помощ.

С смяната на нормативния акт се дефинират критерии за систематизиране на предпочитани многопрофилни лечебни заведения за болнична помощ, които обезпечават достъп до действия от пакета, обезпечен от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В сходство с поставената в Закона за здравното обезпечаване цел, избраните критерии за систематизиране на предпочитани лечебни заведения се основават на нуждата тези лечебни заведения да разполагат с задоволително структури по разнообразни медицински посоки, осигуряващи комплексност на лекуването. Също по този начин, е наложително тези лечебни заведения да разполагат със структури, които са от значително значение за обезпечаване на неотложност, интензивно лекуване и някои по- дефицитни по отношение на потребностите на популацията действия.

Лечебните заведения, които дават отговор на избраните с Наредбата критерии ще получат опция за в допълнение финансиране, с което ще се обезпечи по-добър достъп на популацията до сложно болнично здравно обслужване, в това число на тежки и усложнени случаи.

Правителството утвърди промени в Устройствения устав на ИА „ Автомобилна администрация “

Правителството утвърди промени в Устройствения устав на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “. Създава се Главна дирекция " Автомобилна ревизия ", която включва 27 регионални отдела " Автомобилна администрация ". Досега съществуваха 8 районни дирекции „ Автомобилна администрация “ в чиито състав се включваха по един отдел „ Контрол “ и няколко регионални отдели „ Автомобилна администрация “.

Целта на измененията е възстановяване на контролната активност на организацията. По този метод регионалните отдели ще придобият по-голяма оперативна автономия, което се чака да понижи административната тежест и да усъвършенства контролната активност на инспекторите. Локалните подразделения ще извършват контролни и административно-наказателни действия, както и функционалностите по осъществяване на изпити.

Измененията са ориентирани към усъвършенстване на структурата и реализиране на по-голяма еластичност и успеваемост в активността на районните структури, които правят контролната активност по места.

Правителството утвърди позицията на България за Съвет „ Общи въпроси “

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “, което ще се организира на 20 февруари 2024 година в Брюксел.

Съвет „ Общи въпроси “ ще стартира подготовката на Европейския съвет на 21-22 март 2024 г„ на който се чака водачите да обсъдят тематиките Украйна; Сигурност и защита, Вътрешен пазар, Близък Изток и друти настоящи тематики към датата на осъществяване на съвещанието.

Полша ще показа свои начинания в региона на господство на правото, с които да отговори на рекомендациите на Европейска комисия в границите на процедурата по чл.7 Договора за Европейски Съюз.

Министрите ще проведат работен обяд със заместител министър-председателя на Украйна по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина. 

Министерският съвет одобри законодателната си стратегия за първата половина на 2024 година

Министерският съвет одобри законодателната си стратегия за първата половина на 2024 година

Законът за нормативните актове планува одобряването на планове на закони и приемането на подзаконови нормативни актове на Министерския съвет да се реализира въз основа на законодателна и оперативна стратегия за шестмесечен интервал. Програмите обезпечават обмисляне на актовете, които Министерският съвет ще прегледа и одобри през интервала.

Програмата включва 77 законопроекта като от тях:

- дванадесет нови закона/законодателни начинания, на които ще бъде осъществена цялостна предварителна оценка на въздействието;

- шестдесет законопроекта за изменение и допълнение на настоящи закони, на един от които ще бъде осъществена цялостна предварителна оценка на въздействието;

- пет оферти за одобрение на интернационалните съглашения.

Законопроектите в програмата включват ограничения и са съобразени с Програмата за ръководство на Република България юни 2023 година - декември 2024 година, Националната стратегия за развиване „ България 2030 “, Национален проект за възобновяване и резистентност (реформи за 2023 година и за 2024г.), Плана за деяние за 2024 година с ограниченията, произлизащи от участието на България в Европейски Съюз и други

Законодателната стратегия на Министерския съвет за първата половина на 2024 година ще бъде оповестена на Портала за публични съвещания www.strategy.bg.

Министерският съвет одобри оперативната си стратегия за първата половина на 2024 година

Министерският съвет одобри оперативната си стратегия за първата половина на 2024 година

Законът за нормативните актове планува одобряването на планове на закони и приемането на подзаконови нормативни актове на Министерския съвет да се реализира въз основа на законодателна и оперативна стратегия за шестмесечен интервал. Програмите обезпечават обмисляне на актовете, които Министерският съвет ще прегледа и одобри през същия интервал.

Оперативната стратегия дава информация за главните положения в плановете на подзаконови нормативни актове на Министерския съвет и предстоящите последствия от използването им, за задачите и основанията за приемане на актовете и периодите за тяхната подготовка, координиране и приемане.

Оперативната стратегия дава опция за повишение на прозрачността на процеса по приемане на нормативните актове и основава условия за по-широко гражданско присъединяване в публичните съвещания по плановете на нормативните актове, включени в програмата.

В програмата са включени 62 планове на подзаконови нормативни актове от компетентността на Министерския съвет, измежду които:

- Правилници за използване на закони - 4 бр.;

- Наредби-26 бр.;

- Тарифи - 11 бр. и други

Оперативната стратегия на Министерския съвет за първата половина на 2024 година ще бъде оповестена на Портала за публични съвещания www.strategy.bg.

Министерският съвет и Виенският стопански конгрес провеждат взаимно Виенски стопански диалози - Vienna Economic Talks, в София

Правителството одобри Решение за провеждането на Виенски стопански диалози (Vienna Economic Talks - Sofia Meeting 2024), проведени взаимно от Министерския съвет на Република България и Виенския стопански конгрес в интервала 21-22 април 2024 година в гр. София. Одобрено е също Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет за 2024 година

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в Неформална среща на министрите на туризма на Европейския съюз

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициална среща на министрите на туризма на Европейския съюз, която ще се организира в интервала 19-20 февруари 2024 година в гр. Ла Юлп, Белгия. Проявата е част от календара на събитията в границите на Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Тема на диалог ще бъдат политиките за поощряване на дигитален и зелен преход в туризма в подтекста на Пътя за преход в туризма и Европейската стратегия за туризъм 2030 година, както и дълготрайната визия за развиването на европейската туристическа промишленост в границите на идващия европейски мандат.

Министерският съвет утвърди плана GREENABLER за финансиране със средства от Модернизационния фонд

Министерският съвет утвърди инвестиция с преимущество - план GREENABLER с бенефициент ЕСО ЕАД, за финансиране със средства от Модернизационния фонд.

Към момента България разполага с към 265 млн. евро за финансиране на предпочитаните и неприоритетните планове. С цел да бъде спазена времевата рамка за включване на съответни планове за утвърждение от Инвестиционния комитет през 2024 година, Министерският съвет утвърди Списък на вложенията с преимущество, препоръчани за финансиране със средства от Модернизационния фонд. На идващ стадий ще бъдат препоръчани и други планови оферти.

Проектът GREENABLER е разграничен на две съществени групи действия. Първата е за реорганизация на 720 км. съществуващи електропроводи за повишение на номиналното им напрежение от 220 kV на 400 kV и синхронизирана реорганизация на прилежащите им подстанции от 220/110 kV на 400/110 kV. Втората група е за реорганизация на електропровод „ Хемус - Стара планина ” от 220 kV на 400 kV, реконструкции на 888 км. електропроводи 110 kV и удвояване на 92 км. електропроводи 110 kV за увеличение на преносната дарба на съществуващи въздушни електропроводни линии.

Общият бюджет на първата група действия е 568 млн. евро от Модернизационния фонд. За 2024 година се финансира единствено първият стадий, който е с бюджет 65 млн. евро.

Общата стойност на плана GREENABLER е 857 млн. евро. Инвестициите за първата група в размер на 568 млн. евро са препоръчани за финансиране поетапно за 7 години от Модернизационния фонд, а за втората група в размер на 203 млн. евро - посредством Националния проект за възобновяване и резистентност, глава RePowerEU. Останалата част от финансирането се обезпечава от ЕСО ЕАД.

Предложената инвестиция е в поддръжка на заложените в Националния проект за възобновяване и резистентност планове за въвеждане в употреба на 4,5 GW нови ВЕИ, като ще обезпечи нужната техническа опция за тяхното присъединение към националната мрежа.

Правителството утвърди позицията на българската страна за присъединяване в прегледа през 2024 година на закрилата на правата върху интелектуална благосъстоятелност от Търговския закон на Съединени американски щати

Правителството одобри Решение за одобрение на позицията на българската страна за присъединяване в прегледа през 2024 година на закрилата на правата върху интелектуална благосъстоятелност по Раздел „ Специален 301 ” от Търговския закон на Съединени американски щати.

Прегледът по прелюдия през 1988 година Раздел 182 от Търговския закон на Съединени американски щати от 1974 година, прочут като Раздел „ Специален 301 “, се прави годишно. С него се разпознават страните, които не дават съответна и ефикасна протекция на правата върху интелектуалната благосъстоятелност и обективен пазарен достъп за американски компании, разчитащи на такава протекция. През месец април 2023 година България бе включена в „ Списъка за наблюдаване “ заради дефекти на следствието и реализирането на отговорност със средствата на наказателното произвеждане в случаите на „ онлайн пиратство “.

Поддържането на висока степен на отбрана на правата върху интелектуална благосъстоятелност в дълготраен проект е от основно значение. Отсъствието на България от описите за наблюдаване ще увеличи доверието задграничните вложители и е причина за разкриване на вероятности за по-добро съдействие.

Утвърдени са годишните планове на сметката за средствата от Европейския съюз на Националния фонд за 2024 година

Министерският съвет утвърди годишните планове на сметката за средствата от Европейския съюз на Националния фонд към министъра на финансите за 2024 година С признатото решение се обезпечава финансов запас за дейно и ефикасно осъществяване на стратегиите, съфинансирани от Европейския обществен фонд, Европейския обществен фонд+, Европейския фонд за районно развиване, Кохезионния фонд, Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица, Механизма за възобновяване и резистентност, двустранните стратегии за трансгранично съдействие по външни граници на Европейския съюз, Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Норвежкия финансов механизъм и Швейцарско-българската стратегия за съдействие и други принадлежности за финансова помощ.

Решението е признато в осъществяване на член 81, алинея 1, т.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година и с него се подсигурява прозрачността при разходването на обществени средства по стратегиите и механизмите, съфинансирани от Европейски Съюз.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР